Fråga 2020/21:1344 Tidpunkt för beslut om slutförvar av kärnavfall

av Lars Hjälmered (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Sverige har använt kärnkraft under flera decennier, till stor nytta för klimatet och tryggheten. Under hela tiden som kärnkraften har levererat elenergi till kunder har samtidigt pengar avsatts till en kärnavfallsfond för att finansiera ett framtida slutförvar av avfall.

Under ett par decennier har ett slutförvar arbetats fram inom ramen för Svensk Kärnbränslehantering (SKB). Processen har rört en genomgång av lämpliga platser för förvaret, lokalt engagemang, lämpliga tekniska lösningar med mera. De senaste åren har också frågan kommit till avgörande i domstol och i den tänkta kommunen Östhammar. Domstolen sa i sitt yttrande ja till de flesta frågor, såsom plats och vald metod, men väckte vissa tekniska frågor som senare har besvarats av SKB till regeringen. Under förra året fattade dessutom Östhammar beslut i den så kallade vetofrågan och gav då sitt godkännande för ett slutförvar i kommunen.

Allt sammantaget gör detta att frågan nu ligger helt färdig för ett beslut av regeringen. Det finns inga kvarvarande delar, utan regeringen kan omgående fatta ett beslut om att kunna gå vidare och senare bygga ett slutförvar i Östhammar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

När avser ministern att fatta beslut om frågan om slutförvar av kärnavfall?