Fråga 2020/21:1339 Utlämning av svensk medborgare till Kina

av Ann-Sofie Alm (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det kommunistiska partiet i Kina och kinesiska myndigheter uppvisar mer och mer aggressiva strategier och påtryckningar i sin strävan efter ökat globalt inflytande och makt. Det visar sig extra tydligt genom att de inte längre tvekar att arrestera och fängsla även utländska medborgare som opponerar sig mot det kommunistiska partiet, eller som mer eller mindre öppet visar sitt stöd för rörelser, medier eller organisationer som klassats som fiender av det kommunistiska partiet. Kidnappningen och fängslandet av svenska medborgaren Gui Minhai är ett tydligt exempel på vad Kina är beredda att göra.

Sverige borde göra allt vi kan, tillsammans med EU och USA, för att visa att våra medborgare inte är möjliga spelpjäser i Kinas maktspel. Allt annat är orimligt om man begrundar konsekvenserna.

Ännu en svensk medborgare, Li Zhihui, riskerar nu att utlämnas till Kina. Han sitter sedan 20 månader fängslad i Polen, arresterad på genomresa från Sverige till Rumänien, efter att ha varit rödlistad av Interpol för ekonomisk brottslighet.

Att anklaga människor för ekonomisk brottslighet är en vanlig förevändning av kinesiska myndigheter för att fängsla meningsmotståndare.

När rödlistningen av Li Zhihui utfärdades var Interpols ordförande den kinesiske tjänstemannen Meng Hongwei, tillika partimedlem av Kinas kommunistiska parti, KKP. Detta skapar många frågor om Interpol och kontrollorganisationen runt Interpol.

Den svenska ambassaden i Polen har känt till fallet sedan lång tid men har till synes inte reagerat, vilket betyder att Utrikesdepartementet har kännedom om fallet.

Enligt Li Zhihui kommer han att bli mördad av KKP om han utvisas till Kina. Det är nu upp till polska domstolar att besluta om utvisningen och eventuell utlämning. I Sverige har Högsta domstolen avslagit liknande utlämningskrav från Kina.

Av allt att döma utövar Sverige och UD just nu i bästa fall tyst diplomati för att se till att inget brott sker i detta fall; gott så. Men fallet brådskar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att stoppa utlämningen av den svenske medborgaren Li Zhihui till Kina?