Fråga 2020/21:1333 Arbetskraftsinvandring av personliga assistenter

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

SVT har nyligen granskat assistensbranschen och bland annat lyft fram fusk med arbetskraftsinvandring av personliga assistenter.

Chefen för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet säger bland annat följande  i ett inslag: ”Vi har sett skenanställningar, vi har sett att man knyter till sig brukare med vårdbehov från utlandet och vi har sett utnyttjande av arbetskraft. (…) Det är en hög avslagsfrekvens jämfört med andra branscher. När det finns stora pengar att tjäna kan det locka till sig oseriösa aktörer tyvärr. Konsekvenserna kan bli allvarliga, det är en bransch där det handlar om statliga medel som ska gå till personer med stora behov.”

Nationellt underrättelsecentrum, där bland annat polisen ingår, har i ett annat sammanhang larmat om att arbetskraftsinvandring av personliga assistenter är föremål för avancerade upplägg kopplat till organiserad brottslighet.

Moderaterna har motionerat om att helt stoppa arbetskraftsinvandringen till Sverige. De entydiga rapporterna om fusk och missbruk kopplat till arbetskraftsinvandring av personliga assistenter talar sitt tydliga språk. Människor, såväl brukare som arbetstagare, utnyttjas på ett cyniskt sätt av kriminella nätverk och gäng. Det kan inte få fortsätta på detta sätt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att stoppa arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter, och när kan en lagstiftning i så fall vara på plats?