Fråga 2020/21:1321 Biometanolens förutsättningar

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I samband med att Energimyndigheten upprättade kontrollstation 2019 för reduktionsplikten presenterades en översikt över de biodrivmedel som är mest samhällsekonomiskt effektiva. Bedömningen utgår från produktionskostnaden för de olika biodrivmedlen i förhållande till den utsläppsreduktion de ger upphov till. I den här jämförelsen framstår inte etablerade lösningar som etanol, Fame och HVO som kostnadseffektiva eller med möjlighet till utökad produktion mot dagens. I stället framträder metanol och/eller DME från grot och skogsflis som det mest kostnadseffektiva.

Biometanol är ett koldioxidneutralt motorbränsle med goda egenskaper som tack vare sitt höga oktantal brinner renare och effektivare i motorerna än både bensin, diesel och etanol. Inblandningspotentialen för dagens flotta bensinbilar sträcker sig till 25 procent, och för flexifuel-bilar kan metanol utgöra 85 procent av bränslet. Metanol är också användbart som bränsle för bränsleceller i elfordon.

Sverige har goda förutsättningar för produktion av biometanol. Med en stor skogsproduktion ligger grunden för tillgänglig råvara. Förutsättningarna utifrån beskattning är emellertid starkt ogynnsamma för biometanol. Till skillnad från biogas, som med fullständig skattefrihet mottar ett produktionsstöd på 40 öre per producerad kilowattimme, får biometanol som låginblandas betala energi- och koldioxidskatt motsvarande 6,74 kronor per liter. Något produktionsstöd finns inte heller att tillgå för biometanolen. Energi- och koldioxidskatten för låginblandad metanoluppgår till 1,60 kronor per kilowattimme. Motsvarande skattesats för fossil bensin är lägre, 0,74 kronor per kilowattimme.

Regeringen avser med reduktionsplikten att minska utsläppen av växthusgaser och nå Sveriges klimatmål. För att klara de här målsättningarna bör de mest effektiva och genomförbara strategierna möjliggöras och främjas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur tänker statsrådet komma till rätta med de skattemässigt negativa förutsättningar som i dag föreligger för biometanol?