Fråga 2020/21:1317 Internationella adoptioner för samkönade par

av Robert Hannah (L)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Det har nu gått många år sedan samkönade par enligt svensk lag fick möjlighet att adoptera. Samtliga adoptionsförmedlare i Sverige måste vara godkända och tar emot skattepengar för att finansiera sin verksamhet.

Av ca 2000 internationella adoptioner som svenska adoptionsförmedlare har förmedlat sedan 2010 har endast en eller ett fåtal varit till samkönade par. Två länder som under de senaste fem åren legat högt upp bland internationella adoptioner till Sverige är Sydafrika och Colombia enligt Adoptionscentrum, Sveriges största förmedlare av internationella adoptioner.

Sydafrika och Colombia är också de enda länder som svenska adoptionsförmedlare arbetar med som godkänner samkönade adoptionsföräldrar enligt lag.

Ett hundratal internationella adoptioner sker årligen till Sverige, från hela världen. Men de flesta länder tillåter inte samkönade adoptionsföräldrar, exempelvis Sydkorea, Indien och Serbien som samtliga legat högt upp bland internationella adoptioner till Sverige.

För att möjliggöra att samkönade par har samma möjligheter att adoptera som den svenska lagen föreskriver bör regeringen utreda ifall samkönade par diskrimineras av svenska adoptionsförmedlare eller deras lokala partner vid adoptioner.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vad ska statsrådet göra för att samkönade par i Sverige ska ha bättre möjligheter till adoption?