Fråga 2020/21:1316 Förslag om företagsstöd

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringens restriktioner påverkar många företag i stor omfattning. Restriktionerna slår hårt mot många branschers verksamhet negativt. Den nu sjösatta pandemilagen innehåller endast konsekvensanalyser för företag men inte tillräckligt tydliga direktiv om hur de ska få ekonomisk ersättning av regeringen. Det ska komma senare enligt regeringen. Riskerna är uppenbara när inte restriktioner följs åt med åtgärder för att betala ut ersättningar för de avbrott i intäkter som uppstår på grund av att försäljning upphör när förutsättningarna för företagen förändras drastiskt. Likviditetsbehovet är drastiskt för många inom hårt åtgångna företag. Människor står inför arbetslöshet och landet inför massarbetslöshet när företag faller.

I samtal med branschföreträdare och enskilda företagare har det framförts att de har fört fram förslag till näringsdepartementet på lösningar för hur deras företag kan hålla de ekonomiska hjulen i rullning med intäkter för sig själva, anställda och till staten parallellt med regeringens restriktioner för hälsa och liv. Omställningar så att företagen med covid-19-säkert perspektiv skulle kunna erbjuda lösningar så att deras verksamhet kan fortsätta. Det har dock framförts att många av branschernas egna lösningar inte tagits tillvara av regeringen.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärdsförslag som avser kompensation för företagen som har kommit från branscher och företag under remisstiden har förts fram till ministern under lagens framtagande och vilka har ministern tagit tillvara på respektive avfärdat ?