Fråga 2020/21:1314 Ungerns diskriminering av hbtq-personer

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ungerns premiärminister Victor Orbán driver tillsammans med sitt parti Fidesz en hård högerpopulistisk politik som sätter fokus på nationen, kyrkan och den heterosexuella kärnfamiljen. Det har gjort situationen för Ungerns samkönade par mycket svår.

Nyligen antog parlamentet i Ungern en nationell lagstiftning som förbjuder samkönade par att adoptera. Det är endast en i raden av diskriminerande lagar som det ungerska parlamentet antagit mot samkönade par. Sedan tidigare förbjuder den ungerska konstitutionen bland annat samkönade äktenskap, rätten att ändra juridisk könstillhörighet saknas och transpersoner får inte göra militärtjänst.

Ungern är en fullvärdig medlemsstat i Europeiska unionen sedan 2004. Trots det efterlever man inte EU:s krav på respekt för de mänskliga rättigheterna, som är unionens viktigaste grundpelare. Landets diskriminerande behandling av samkönade par har ingen plats i dagens Europa och måste uppmärksammas, fördömas och kritiseras.

Ungern är ett av EU:s mest hbtq-fientliga länder. Den internationella hbtq-organisationen ILGA rankade år 2020 Ungern på plats 18 av EU:s 27 medlemsstater. ILGA:s rankning baseras på beräkning av procentpoäng inom bland annat kategorierna jämlikhet och icke-diskriminering, familj, hatbrott och kroppsintegritet. Varje land hamnar någonstans mellan 0 och 100 i poängskalan. Ju högre siffra, desto bättre. ILGA gör rankningen årligen. Ungern fick 33 procentpoäng 2020, 41 procentpoäng 2019 och 47 procentpoäng 2018. Det beskriver hur Ungern blivit alltmer hbtq-fientligt de senaste åren.

Sverige, EU och flera människorättsorganisationer har uttryckt sin oro och fördömt den ungerska regeringens diskriminering och intolerans mot hbtq-personer. Men det verkar inte göra någon skillnad. Situationen för hbtq-personer i Ungern är fortfarande mycket svår.

Regeringen får inte stå passiv inför Ungerns behandling av samkönade par. Det är dags för regeringen att skärpa tonläget mot Ungern.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att fortsätta att fördöma Ungerns diskriminering av samkönade par?