Fråga 2020/21:1310 Stödåtgärder till drabbade företag

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

”Vi har förlängt flera viktiga stöd och de är utformade så att ju hårdare man drabbas, desto mer stöd får man. Vi kommer också att presentera fler åtgärder inom kort”, sa Magdalena Andersson till TT i en skriftlig kommentar den 18 december.

Få har missat hur hårt coronapandemin slagit mot restaurang- och krogbranschen. Vi moderater har upprepade gånger tryckt på det kritiska läge som restaurangbranschen med flera befinner sig i. I Karlstad har ett flertal fått stänga ned sin verksamhet, och så är det för många runt om i hela landet. Och om våren var tuff så har höstens restriktioner med alkoholförbud och tidig stängning gjort situationen än mer ohållbar. Om regeringen med god vilja slår undan benen på branschen bör man med samma goda vilja ge ordentlig kompensation för detta.

Självklart ska vi göra allt för att hindra smittspridningen, men inför man nya lagar och regler måste man samtidigt ge besked om hur man kompenserar de företag som drabbas.

Enbart löftet om ytterligare stödåtgärder som Magdalena Andersson lämnade i december borde ha varit tillräckligt för att regeringen skulle ha presenterat fler åtgärder nu, men begreppet ”inom kort” verkar ha fått en ny innebörd, eller också kom det en julledighet emellan.

Det är viktigt för Karlstads företagare att veta vilka spelregler som gäller och slippa leva i ett vakuum. Därför är det nu upp till regeringen att bevisa att den tänker infria sitt löfte om fler åtgärder.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur ämnar ministern verka för att hålla det löfte som gavs den 18 december gällande att regeringen inom kort ska presentera fler stödåtgärder?