Fråga 2020/21:1309 Förbud mot att anställa dömda pedofiler

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Barnets rättighet att inte utsättas för risker genom att konfronteras med individer som dömts för grova sexualbrott mot barn ska alltid väga tyngre än individens rätt att utbilda sig och jobba med barn. Dömda pedofiler ska inte kunna få anställning i yrken som innefattar möten med barn. De ska heller inte få sätta sin fot i ideella organisationer där barn är aktiva, exempelvis idrottsorganisationer. Den man vill rekrytera till ett jobb eller uppdrag ska inte tidigare ha varit dömd för pedofilbrott. Vi anser att det ska utredas om det är möjligt att införa ett förbud för arbetsgivare inom de yrken som innefattar barn mot att anställa tidigare dömda sexualförbrytare.

Sexualbrott mot barn är mer komplicerade eftersom det handlar om ett beteende, och tittar man på upprepade överfallsvåldtäkter är återfallsrisken hög. Detta uttalar sig Mats Dernevik, forskningschef vid Kumlaanstalten, om: ”Tittar man på dem som begår överfallsvåldtäkter och har flera sådana domar är återfallsrisken mycket, mycket hög. Ju mer avvikande man är i sitt sexuella preferensmönster desto större är återfallsrisken. Inslag av sadism ökar också risken för återfall.” (Corren den 17 mars 2009)

Även Niklas Långström, forskare och analytiker vid Rättsmedicinalverket samt forskare vid Karolinska institutet, uttalade i ett inslag i Ekot från 2018 att risken för återfall varierar. Bland de förövare som förgripit sig på flera barn eller barn som finns utanför deras bekantskapskrets är återfallsrisken högre. Han pekar också på att pedofili troligtvis är en medfödd läggning, att det handlar om att lära sig att hantera sin sexualitet så att den inte skadar andra. I samma inslag säger Ewa Thored, utredare vid gruppen för it-baserade sexualbrott mot barn, att det vore alla utredares dröm att i framtiden få möjlighet att övervaka återfallsförbrytare.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ämnar ministern verka för att minimera risken för att barn konfronteras med individer som tidigare dömts för grova sexualbrott mot barn?