Fråga 2020/21:1307 Konsekvenser för rennäringen av fler vargar

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

När proposition 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik antogs av riksdagen i december 2013 fanns det en tydlig majoritet i Sveriges riksdag som gav tydliga ramar för att antalet vargar skulle vara mellan 170 och 270 stycken. I propositionen och beslutet står det också tydligt att man inte ska ha vargföryngringar i renskötselområdena. ”Toleransnivån för skador på ren orsakade av stora rovdjur föreslås vara maximalt 10 procent räknat på samebyns faktiska renantal.”

Följande står tydligt i propositionen och därmed i riksdagens beslut: ”Mot bakgrund av kända predationsdata och predationens konsekvenser för rennäringen och rovdjuren samt tidigare överenskommelser är det regeringens uppfattning att en nivå om 10 procent förefaller väl avvägd. Den nivån kan uppnås samtidigt som gynnsam bevarandestatus för varg, björn järv, lodjur och kungsörn kan uppnås och bibehållas. Det kan efter vunna erfarenheter finnas skäl att ytterligare justera nivån nedåt. Med toleransnivå menas här den maximala acceptabla skadenivån orsakad av stora rovdjur under ett år uttryckt i procent av samebyns faktiska renantal enligt renräkningarna.”

Vidare står det i propositionen: ”Behovet av att tillåta vargförekomst i renskötselområdet under en längre tid synes inte välmotiverat med hänsyn till kostnaderna och svårigheterna att vidta förebyggande åtgärder. Det är mera angeläget att andra rovdjursarter som har sin förekomst koncentrerad till renskötselområdet, framför allt järv och kungsörn, i första hand får överlevnadsmöjligheter i renskötselområdet inom ramen för fastställd toleransnivå.”

Med anledning av riksdagens beslut och propositionens andemening att hålla borta vargföryngringar i renskötselområden är det mycket anmärkningsvärt att Naturvårdsverket nu accepterar och planerar för vargföryngringar i renskötselområdet i Jämtland.

Vargen gör stor skada i områden med tamboskap och renskötsel. När det gäller renskötseln så är skadorna stora just för att vargen splittrar renhjordarna och orsakar stort arbete och stora kostnader för rennäringen som ska försöka samla sina renar igen efter ett vargangrepp.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet också att acceptera att det sker vargföryngringar i renskötselområdet i Jämtland trots att det strider mot tidigare riksdagsbeslut?