Fråga 2020/21:1306 Diskrimineringen av samkönade par som skaffar barn

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det är inte längre enbart heterosexuella par som får barn. I dag får både samkönade par och par där någon av parterna ändrat juridisk könstillhörighet barn. Det har även blivit allt vanligare att kvinnor skaffar barn på egen hand, genom assisterad befruktning. Därför bör även lagstiftningen moderniseras och inte göra skillnad beroende på hur familjekonstellationerna ser ut.

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i som hbtq-person. Den internationella hbtq-organisationen ILGA rankade år 2020 Sverige som det elfte mest hbtq-vänliga landet i världen. På bara några decennier har Sverige tagit stora steg för att hbtq-personer ska tillerkännas samma rättigheter som andra, bland annat genom diskrimineringslagar och könsneutral äktenskapslagstiftning och att samkönade par kan prövas som adoptanter. Men ännu mer måste göras.

Det är särskilt viktigt att lagreglerna om föräldraskapspresumtion slutar diskriminera. I dag behandlas samkönade par och par där någon av parterna ändrat juridisk könstillhörighet sämre än heterosexuella par. Ett problem är att samkönade par fortfarande måste få sitt föräldraskap fastställt av en socialnämnd, trots att de är gifta. Även hävandereglerna är problematiska.

För ett par år sedan var jag med och antog nya regler som innebar att alla gifta par som får barn i Sverige automatiskt ska bli föräldrar till barnet. Lagen innehöll även nya hävanderegler som, enligt bland annat RFSL, har visat sig vara negativa för samkönade par.

Hävandereglerna innebär att en faderskapspresumtion kan ogiltigförklaras om barnet kommit till via heminsemination eller genom assisterad befruktning från utlandet. Detta kommer att innebära att vissa presumtioner är ogiltiga och försätta barn och föräldrar i osäkra rättsliga situationer. Därför borde hävandereglerna ändras så att barn inte riskerar att förlora den rättsliga kopplingen till en förälder.

Jag är mycket kritisk till att samkönade par och par där någon person har ändrat juridiskt kön behandlas sämre av lagstiftningen än heterosexuella par.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad ska ministern göra för att alla par i Sverige, oavsett konstellation, behandlas likvärdigt av lagstiftningen?