Fråga 2020/21:1304 Brott mot arbetsmiljölagen i skolan under pandemin

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det absurda påståendet om att barn inte var smittspridare av coronaviruset spreds tidigt förra året av personer kopplade till Sveriges expertmyndigheter. Myndigheterna tonade ned risken för att det nya coronaviruset kunde spridas i skolorna och var konsekvent motståndare till förslag om att stänga eller lägga om undervisningen vid landets skolor. Det ytterst märkliga påståendet om att barn inte är smittbärare kunde av Åsa Wheelock (forskare i experimentell lungmedicin, KI) kallas för en ”Sverigegenererad hypotes” i en TV4-intervju då det likt så mycket annat under pandemin har gått emot resten av världens samlade expertis.

I dag har vi facit, och studier från omkring 130 länder visar på den omfattande smittspridningen i skolorna: I siffror tros 45 procent av coronavirusets utbrott ske i grundskolorna, varför också många länder har valt att ställa om.

Precis som Åsa Wheelock kunde bekräfta har skolor under pandemin invaggats i en falsk trygghet av myndigheterna. Anledningen är att även skolor har skyldigheter enligt arbetsmiljölagen som kräver att de ska upprätta en riskbedömningsplan och skyddsåtgärder för såväl lärare som elever.

Det är illa nog att regeringens påstådda strategi under pandemin har inneburit en enorm smittspridning i samhället, och därmed också bland de högsta dödstalen per capita för jämförbara länder. Vad som nu dessutom kan ske är att skolor kan stämmas av drabbade, just mot bakgrund av att man inte följt arbetsmiljölagen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på det faktum att stora delar av samhället, då inte minst landets skolor, kan komma att stämmas till följd av att de handlat efter myndigheternas anvisningar, vilket gjort att de inte följt arbetsmiljölagen under pandemin, och vidtar ministern några åtgärder?