Fråga 2020/21:1297 Rysslands utträde ur Open Skies

av Markus Wiechel (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Open Skies är ett internationellt avtal som innebär att medlemsländerna får genomföra omfattande spaningsflygningar över varandras territorium, och det omfattar i dag rustningskontroll, inklusive förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder. Avtalet kom till då kvaliteten och upplösningen på satellitbilder på senare tid har gjort att flygspaning närmast kan betraktas som överflödig.

Avtalet har tjänat Sverige väl, mot bakgrund av att vi inte förfogar över spaningssatelliter och liknande resurser men har ändå kunnat flyga över Ryssland för att få en överblick över deras förmågor i för oss betydelsefulla områden. Nu finns det tyvärr tecken som pekar på att avtalet faller, då Ryssland har aviserat att de avser att lämna det. Därmed kommer inte vi längre att kunna få samma kännedom om vilka styrkor som stationeras i vårt närområde.

Mot bakgrund av de nya uppgifterna önskas försvarsminister Peter Hultqvist svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på dessa uppgifter, och kan vi förvänta oss att ministern agerar i syfte att göra det möjligt att stärka Sveriges kännedom om vilka styrkor som stationeras i vårt närområde?