Fråga 2020/21:1295 Avsaknaden av nya mål för förenklingspolitiken

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Jag har återkommande legat på näringsminister Ibrahim Baylan med anledning av målen för förenklingspolitiken. Detta eftersom det under utgiftsområde 24 Näringsliv i höstbudgetpropositionen för 2021 inte återfanns några nya mål – trots att så skulle ha varit fallet. Min kritik har bland annat betonat att det bröt mot praxis och att det i många fall hårt ansatta näringslivet förtjänar en regering som tar regelförenklingsfrågorna på allvar och levererar mer än pr-turnéer.

I debatten med anledning av min interpellation (2020/21:50) uttryckte näringsministern att regeringen skulle fortsätta arbetet med framtagandet av de nya målen för förenklingspolitiken. Under debatten ville näringsministern dock inte konkretisera när eller hur regeringen skulle återkomma till riksdagen.

Nu har årsskiftet passerat och så även de befintliga målen för förenklingspolitiken, även om näringsministern uttryckt att vi i väntan på nya behåller de gamla. När näringsministern gav uttryck för att regeringen arbetade med frågan ville nog både jag och näringslivet tro att det var någonting på gång. Att regeringen skulle passa på att under pandemin vidta nödvändiga strukturförändringar på regelförenklingsområdet för att underlätta den ekonomiska återhämtning som kommer att krävas efter pandemin.

Tyvärr har dock regeringen misslyckats att leverera även denna gång. I veckan inkom förteckningen över propositioner och skrivelser som regeringen avser att inkomma till riksdagen med under det som återstår av detta riksmöte, och nya mål för förenklingspolitiken lyste med sin frånvaro.

Det betyder i praktiken att föga tyder på att vi kommer få på plats några nya mål ens under detta kalenderår.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

När avser ministern och regeringen att återkomma till riksdagen med förslag om nya mål för förenklingspolitiken?