Fråga 2020/21:1290 Norden som integrerad region

av Angelika Bengtsson (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Coronapandemin har rört sig i vågor där viruset föranlett skiftande strategier i Norden för att bekämpa det. Våra nordiska länders regeringar och berörda myndigheter har använt sig av olika strategier som även gett olika resultat. Vi har även kunnat höra skräckexempel om mobbning mot svenskar på grund av den svenska strategin.

Statsrådet konstaterade i en intervju med Sveriges Radio i december 2020 att koordineringen i Norden varit bristfällig initialt men att återstarten av länderna måste koordineras. Det är av stor vikt att vår nordiska region i största möjliga mån kan synkronisera återuppöppnandet av våra samhällen. I Norden hjälps vi åt – det synsättet borde vi lägga mer fokus på. Särskilt i gränsregioner är detta av vital betydelse.

Vi har samtidigt sannolikt inte sett slutet av pandemin, och smittspridningen befaras öka där potentiellt muterade varianter av viruset sprids. Vi har nu under en tid sett hur det engelska muterade viruset sprids snabbt i Danmark. Av den anledningen råder inreseförbud från Danmark till Sverige, förutom om man är svensk medborgare.

Vaccinering och beredskap att möta nya former av viruset, eller andra pandemier, är vitalt för en region som Norden. Inte minst för att snabbt minska spridningen och få igång vaccineringen, så att vi kan återgå till ett samhälle utan restriktioner. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att verka för att Norden de facto ska kunna bli världens mest integrerade och hållbara region i samband med återstart av samhällena och inför potentiella nya vågor, eller varianter av denna eller annan pandemi, och inte stå lika osynkroniserade som vid pandemins utbrott?