Fråga 2020/21:1283 CAI och de mänskliga rättigheterna

av Maria Nilsson (L)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Under julhelgen framkom att EU, under Tysklands ordförandeskap, och Kina landat i ett investeringsavtal, EU-China Comprehensive Agreement on Investment (CAI). Mer handel och ökad tillgänglighet till kinesiska marknader är inte det enda som är relevant när det här investeringsavtalet ska diskuteras. I den här frågan handlar det om mänskliga rättigheter men också om säkerhetspolitiska överväganden.

I Kina förekommer tvångsarbete, och det pågår fortsatt grava övergrepp från den kinesiska diktaturen mot den muslimska minoriteten uigurer. Under de senaste veckorna har Kina arresterat över 50 demokratiaktivister i Hongkong med grund i de nya säkerhetslagarna. Den kinesiske miljardären och ägaren till Alibaba, Jack Ma, har försvunnit, och ambassadören i Sverige gör ständigt nya utfall mot alla som vågar kritisera Kina.

Därtill kommer en rad säkerhetspolitiska överväganden. Cyberspionage och cyberkrigföring är en grundläggande del av de kinesiska säkerhetshoten. Det har ett flertal gånger påtalats av Säpo.

Min fråga till statsrådet Anna Hallberg är därför:

 

Hur har Sverige lyft frågan om mänskliga rättigheter, tvångsarbete och säkerhetspolitiska överväganden under förhandlingarna om CAI, och är regeringen nöjd med utfallet av förhandlingarna?