Fråga 2020/21:1282 Självstyre för Nineveslätten i Irak

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Nineveslätten i Irak, belägen mellan floden Tigris och det kurdiska självstyret i Irak, är ett unikt och historiskt bosättningsområde. Nineveslätten är också det enda område i Irak där landets icke-muslimska ursprungsbefolkningar, bland annat assyrier, främst levt och utgör majoritetsbefolkning. Det assyriska folket har dokumenterat levt på Nineveslätten i minst 6 000 år och är därför en urbefolkning i Irak.

Den assyriska befolkningen i Irak har lidit enormt i modern tid. Det ottomanska riket begick år 1915 det assyriska folkmordet, seyfo, i syfte att radera ut den assyriska folkgruppen helt. Hundra år senare, i Irak, blev assyrierna, tillsammans med bland annat yazidier, återigen måltavlor för ett systematiskt planerat och genomfört folkmord, denna gång av terrorgruppen IS.

Från folkmordet 1915 fram till i dag har den assyriska befolkningen i Irak systematiskt förtryckts, diskriminerats och förföljts. Den irakiska regimen meddelade år 2014, precis innan IS invasion av Irak, att Nineveslätten skulle bli en egen provins, under ett assyriskt självstyre. Rätten till självstyre är även inskriven i Iraks konstitution. För det assyriska folket hade ett självstyre varit ett erkännande av gruppens etniska existens och rätt som urbefolkning. Självstyret hade gett det assyriska folket betydligt större möjligheter att bevara sitt språk, sin kultur och sin identitet. Därför är det är dags för Sveriges regering att stötta ett assyriskt självstyre i området, för att på allvar bekämpa utrotningen av Iraks ursprungsbefolkning, assyrierna, men även för de andra minoriteterna som lever i Irak.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad tänker ministern göra för att skydda den assyriska ursprungsbefolkningen från utrotning i Irak, och tänker ministern stötta ett assyriskt självstyre på Nineveslätten?