Fråga 2020/21:1268 Frihandelsavtal med Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Taiwan är en välmående demokrati med nästan 24 miljoner invånare. Sverige och Taiwan delar dessutom en lång rad centrala värderingar såsom respekt för demokrati och mänskliga rättigheter samt försvaret av rättsstatsprincipen och yttrandefriheten. Taiwan präglas också av en stabil ekonomi som till stor del baseras på högteknologiska varor, och de har ett omfattande välstånd bland invånarna.

Ur ett internationellt perspektiv är Taiwan dessutom en mycket viktig aktör på världshandelsmarknaden och har i dag såväl fullvärdiga som inofficiella diplomatiska förbindelser med en lång rad länder världen över. I Sverige benämns Taiwans diplomatiska delegation Taipei Mission, men delegationen fungerar i stort sett som vilken ambassad som helst.

Sverige och Taiwan har mycket att tjäna på ett utökat samarbete, inte minst mot bakgrund av att båda länderna är framstående producenter av it-infrastruktur och högteknologiska produkter. Landet är en given destination för innovationskraftiga svenska företag som önskar ta sig närmare Asiens många tillväxtmarknader. Det finns därför ett ömsesidigt intresse av att utnyttja den potential som ett långtgående akademiskt utbyte för med sig, och utökade handelsrelationer skulle enbart stärka våra länder. Taiwan är också i flera avseenden ett positivt exempel med en snabb ekonomisk tillväxt vilket också bidragit till en hög välfärdsnivå. Ett fördjupat samarbete skulle kunna utveckla redan befintliga välfärdssatsningar och utbildningsmöjligheter samt stimulera ekonomiska investeringar.

EU, som är en av de största investerarna i Taiwan är också en av Taiwans viktigaste handelspartner. Ett utökat samarbete skulle kunna möjliggöra ytterligare tillväxt i båda regionerna. EU har sedan tidigare arbetat för upprättandet av diverse olika frihandelsavtal även utanför unionen. Frihandelsavtal har en lång rad fördelar, och såväl EU som Taiwan skulle tjäna på om Taiwan inkluderades i EU:s handelsområde genom ett eget frihandelsavtal med unionen. Det skulle förenkla och förbättra handel samtidigt som skyddet av de omfattande europeiska investeringarna i Taiwan utökades. Dessutom skulle det kunna bidra till att fler taiwanesiska företag lockades till att investera i Europa, vilket leder till högre sysselsättning. Stärkta handelsförbindelser bidrar även till att mänskliga rättigheter, inklusive den taiwanesiska demokratin och yttrandefriheten, förstärks.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Anna Hallberg svara på följande fråga:

 

Hur ser statsrådet på upprättandet av ett frihandelsavtal mellan EU och Taiwan, och kan statsrådet tänka sig att verka för detta i EU-kretsen?