Fråga 2020/21:1267 Regeringens ståndpunkt om det andra amorteringskravet

av Dennis Dioukarev (SD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Vid en interpellationsdebatt i riksdagen den 14 januari 2021 ställde jag frågan om regeringen avser att avskaffa det andra amorteringskravet. Statsrådet Per Bolunds svar gav inga indikationer på att regeringen, eller åtminstone Miljöpartiet, hade några sådana planer.

Två dagar tidigare (den 12 januari) publicerade Socialdemokraterna en debattartikel i Fastighetstidningen där följande gick att läsa: ”Vi menar att det är rimligt att se över amorteringskraven. Att låntagare ska amortera är klokt och i grunden rätt. Men alla de pålagor som skett under det senaste decenniet är med största sannolikhet inte motiverade. Framförallt är det orimligt med så framtunga amorteringar som nu är fallet. Unga och förstagångsköpare stängs ute eftersom amorteringarna är som tyngst i början av ett låns löptid. För unga människor innebär det att de ska amortera som mest när inkomsten är som lägst. Ett mer välavvägt amorteringskrav för unga och förstagångsköpare vore önskvärt.”

Vid interpellationsdebatten svarade inte statsrådet på min fråga om han delade Socialdemokraternas analys, vilket är problematiskt eftersom det blir svårt för väljarna att avgöra vilket besked som egentligen gäller.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vad är regeringens officiella besked: utesluter man ett avskaffande av det andra amorteringskravet?