Fråga 2020/21:1265 1177 Vårdguiden

av Mattias Vepsä (S)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Region Stockholm har vi stora problem i styrningen av vården, och regionledningen verkar vara mer intresserad av att sälja ut och privatisera än av att säkerställa bästa möjliga vård för oss stockholmare.

Just nu pågår ytterligare en affär i vår region. Nätläkarjätten Kry har precis köpt upp bolaget som drivit 1177, och i dagarna ska regionens tjänstemän ge okej för Kry att driva vårdgivningen i vår region. Dessutom har bolaget redan gjort klart att man avser att expandera ytterligare. Ska vi verkligen tillåta att en så vital del av vårdens infrastruktur som sjukvårdsrådgivning riskerar att styras av affärsintressen?

När man är i behov av rådgivning och ringer 1177 måste man kunna lita på att det inte finns andra intressen än att ge dig bästa möjliga rådgivning. I och med den här affären får vi nu ett läge i vår region där nätläkarföretaget får kontroll över rådgivningen samtidigt som samma bolag erbjuder vårdtjänster.

För mig är det absurt att centrala delar av vårdens infrastruktur är privatiserade och ännu mer häpnadsväckande är det att Kry nu eventuellt får tillåtelse att driva 1177 samtidigt som man driver vårdverksamhet. Risken för dubbla intressen är uppenbar.

Samtidigt som denna affär genomförs befinner vi oss i den största kris vi upplevt och kanske kommer uppleva – belastningen på vården är enorm. Nu om någonsin borde väl ändå alla politiska partier ta ansvar och sätta stopp för privatiseringar och marknadsexperiment.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser regeringen på denna utveckling, och hur ser vi till så att alla kan lita på 1177?