Fråga 2020/21:1262 Djurskydd på gårdar och slakterier

av Yasmine Eriksson (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Såväl TV4 som SVT:s Uppdrag granskning har i dagarna visat filmer och reportage som påvisar grova överträdelser av gällande djurskyddsregler på vissa svenska gårdar och slakterier. Bland annat visar TV4 hur en ensamarbetande slaktare sparkar på och plågar grisar som helt eller delvis har bedövats och som inte heller avlivar dem inom de föreskrivna tidsramarna.

I Uppdrag gransknings reportage visas djur från ett stort antal gårdar där förelägganden gjorts men där åtgärder för att förbättra förhållandena för djuren inte har vidtagits av djurhållarna. Av rapporteringarna att döma fungerar inte tillsynen tillfredsställande. I reportaget från Uppdrag granskning får man höra att tillsynsmyndigheterna endast besöker 7,5 procent av landets gårdar per år. Detta kan säkert bidra till att oegentligheter kan äga rum år efter år utan att det uppdagas.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att se till att de lagar och regler som ska säkerställa djurens välbefinnande på landets gårdar och slakterier faktiskt efterlevs, och är exempelvis tillsyn av endast 7,5 procent av alla gårdar per år tillräckligt?