Fråga 2020/21:1261 Effektiviserad massvaccinering

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccinering mot covid-19 är lösningen för att vi ska klara oss igenom rådande pandemi. Det finns därför ett stort intresse av att detta sker snabbt och i en omfattande skala, varför undertecknad tidigt ställde frågor till socialminister Lena Hallgren (S) om vad hon avsåg att göra för att underlätta denna process.

Precis som väntat har svaren varit bristfälliga, och regeringen har inte gjort särskilt mycket alls, varför vi i skrivande stund också ligger långt efter jämförbara länder. Vi har exempelvis enbart lyckats vaccinera hälften så många människor som vårt grannland Danmark, trots att invånartalet är dubbelt så stort. I Israel, som har ett ungefär lika stort invånarantal som Sverige, är en av fem redan vaccinerade.

Nu framgår det dessutom att regeringen i ett brev har erbjudits hjälp av Sveriges Apoteksförening tillsammans med Sveriges Farmaceuter. Yrkesgruppen skulle genom över 1 400 apotek runt om i landet kunna bidra till ett starkt komplement i vaccinationsprocessen (något som redan sker i bland annat våra grannländer Norge och Danmark samt Storbritannien och Irland). Erbjudandet har dock varit förgäves: Socialministern har nämligen inte ens bemödat sig med att svara på brevet som adresserades redan den 3 december förra året. Ej heller har regeringen visat något intresse när arbetsgivarorganisation Svensk Handel försökt få till ett möte med Socialdepartementet, i syfte att bistå i en effektivisering av vaccineringen. 

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Kan det vara aktuellt för ministern att verka för en snabbutbildning av farmaceuter för att bistå i vaccinationsprocessen, och varför har svar på detta erbjudande uteblivit?