Fråga 2020/21:1259 Attentat av främmande makt på svensk mark

av Pål Jonson (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Nyligen dömdes en rysk man av Gävle tingsrätt för att ha försökt mörda en tjetjensk landsman i dennes hem i Sverige. Offret för attacken Tumsu Abdurachmanov är världskänd för personer som intresserar sig för regimen i Tjetjenien. Han är aktiv på Youtube och driver en blogg. Tingsrätten pekar på att dådet var initierat av den tjetjenske talmannen som en blodshämnd för att Tumsu Abdurachmanov uttalat sig kritiskt mot pappan till regimens president, Ramzan Kadyrov.

Tingsrätten skriver vidare i domen att det ligger en penningstark makt bakom dådet. Detta med tanke på den omfattande planeringen och omkostnaderna för att kunna utföra dådet.

De senaste åren har vi sett ett antal mord och mordförsök utomlands kopplade till Ryssland mot personer som uppfattas vara ett hot. År 2018 förgiftades den ryske regimkritikern Sergej Skripal och hans dotter av nervgiftet novitjok i Storbritannien.

I augusti i 2019 sköts den tjetjenske separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på blanka dagen. En man som har avslöjats som agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB häktades för brottet. President Vladimir Putin hade kallat Changosjvili för en "grym och blodtörstig person" som legat bakom ett terrordåd i Moskvas tunnelbana. 

Storbritannien reagerade hårt på Skripalfallet efter att det konstaterats att det var det rysktillverkade giftet som använts och krävde Ryssland på en förklaring. 23 ryska diplomater utvisades sedermera, och två ryska män pekades ut som ansvariga för dådet. Även Tyskland utvisade ryska diplomater efter mordet i Berlin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

Vidtar ministern några politiska åtgärder i förhållande till stater som kan förmodas utföra attentat i Sverige?