av Alexander Christiansson (SD)
till Statsrådet Lena Micko (S)
Värdet av den offentliga upphandlingen ökar, och år 2018 uppgick de upphandlingspliktiga inköpen till 782 miljarder kronor. Det motsvarar närmare en femtedel av bnp eller 80 000 kronor per invånare.
Enligt OECD är Sverige ett av de länder som har högst andel upphandlingar med en till två anbudsgivare.
I en forskningsrapport som är utförd på uppdrag av Konkurrensverket behandlas frågan om varför antalet anbud är så litet inom offentlig upphandling samt vad upphandlande myndigheter kan göra för att öka antalet anbudsgivare.
Att ett fåtal företag kan lämna anbud är ett stort problem för det svenska näringslivet, inte minst för små företag som ofta driver en lokal verksamhet. Att öppna upp möjligheten för små företag att medverka vid offentliga upphandlingar skulle kunna ses som gynnsamt för kommuner som har tydliga miljömål, för att ta ett exempel.
Anledningen till att få företag kan lämna anbud är ofta, enligt flera företagsorganisationer, orimliga krav som omöjliggör för små företag att medverka i upphandlingen.
Dessutom riskerar en överdriven politisk styrning i form av exempelvis miljö- och jämställdhetskrav att skapa en obalans på marknaden, som inte gynnar vare sig offentlig verksamhet eller näringsliv.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:
Vad vill statsrådet och regeringen göra för att underlätta för mindre företag att medverka vid offentlig upphandling?