Fråga 2020/21:1256 Techbolagens monopolställning

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Ingen har undgått att USA:s president Donald Trump fått sina konton på sociala medier nedstängda. Även flera konservativa röster har fått sina konton nedstängda utan förvarning om vilka riktlinjer man brutit mot. Samma utveckling kan vi se i Sverige, där konton stängts ned utan förvarning om varför, eller ens en notis om att, ens konto stängts ned.

Våra grundlagar författades långt innan internet uppfanns. Debatten (och skvallret) från stadens torg har förflyttat sig till internet. Internet har blivit det nya åsiktstorget.

Det är med mycket stort bekymmer jag ser röster tystas ned, utan att de har brutit mot några lagar, och de tystas inte av lagstiftare utan av chefer på de stora techbolagen som fått monopolställning. Blir man avstängd på samtliga av sina sociala mediekanaler har man svårt att få sin röst, med åsikter, hörd. Vore det valrörelse kan alltså chefer på techbolagen avgöra ett valresultat. Detta om något borde väcka oro.

Med anledning av denna problembeskrivning vill jag ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att denna trend inte ska urarta och inskränka yttrande- och åsiktsfriheten i Sverige än mer än vad som redan gjorts?