Fråga 2020/21:1254 Situationen i Venezuela

av Boriana Åberg (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den humanitära kris som är resultatet av år av vanstyre i Venezuela fortsätter. Enligt World Food Program (WFP) riskerade 9,7 miljoner venezuelaner att dö av hunger redan 2019. I dag är situationen ännu värre. Landet plågas av brist på mat och mediciner, korruption, en inflation på 6 500 procent (enligt IMF) och ett kollapsat hälsovårdssystem. 5 miljoner venezuelaner har flytt landet på grund av hunger, våld och förföljelse.

De senaste månaderna har WFP förhandlat om ett avtal med regimen om att kunna bistå landet med hjälp. Maduro kräver dock att hjälpen distribueras via regimens kanaler, vilket strider mot organisationens neutralitetspolicy.

Det är inget tvivel om att regimen medvetet låter befolkningen svälta. Inför det av oppositionen bojkottade parlamentsvalet den 6 december proklamerade Diosado Cabello, en av Maduros närmaste allierade, att ”den som inte röstar kommer inte att få mat”, och syftade då på att så kallade Clap-lådor (innehållande ris och mjöl från hjälpsändningar till de fattigaste) inte kommer att delas ut. Valdeltagandet blev 31 procent, och valresultatet ger Maduro kontroll över parlamentet, vilket kommer att eskalera maktmissbruket och brotten mot mänskliga rättigheter.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde: 

 

Vilka konkreta initiativ avser ministern att ta för att Sverige och EU ska sätta hård press på Maduros regim?