av Linda Lindberg (SD)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
Den 1 mars 2018 infördes en reform som innebar att underhållsstöd till föräldrar med barn som bor växelvis fasades ut och kommer att avskaffas helt i februari 2021. Samtidigt infördes ett nytt bostadsbidrag för föräldrar med barn som bor växelvis, som ska ersätta underhållsstödet.
Syftet har varit att föräldrar ska ges likvärdiga förutsättningar till ekonomiskt stöd oavsett hos vem av föräldrarna som barnet är folkbokfört. Detta är bra, och det är viktigt att särlevande föräldrar har likvärdiga förutsättningar när det kommer till ekonomiska bidrag. Detta gäller inte minst då det kommer till boendekostnad eftersom föräldrarna förväntas erbjuda ett fullgott boende för barnen.
Enligt tidigare regler för bostadsbidrag har särlevande föräldrar med barn som bor växelvis inte haft likvärdiga förutsättningar att få ekonomiskt stöd till sitt boende, eftersom barnens folkbokföring har styrt vilket stöd som föräldern kunnat få, vilket i sig är konfliktdrivande. Reformen syftar till att justera detta.
En färsk rapport från Inspektionen för socialförsäkring (2020:10) visar att ett avskaffat underhållsstöd för barn som bor växelvis inte fullt ut kompenseras av det nya bostadsbidraget.
Analysen menar att majoriteten av de ensamstående föräldrarna får ett minskat bidrag som en direkt konsekvens av reformen. Det framgår också av rapporten att föräldrar med flera barn drabbas mer än de med färre barn samt att reformen givit större negativa konsekvenser för de med lägst inkomster.
Den innebär också större negativa konsekvenser för kvinnor än för män då bidragen i genomsnitt minskar med 870 kr för kvinnor och 500 kronor för män. Det vill säga att reformen missgynnar kvinnor mer än män.
Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:
Anser statsrådet att ovan nämnda reform fallit väl ut, och vad avser statsrådet göra för att stärka situationen för särlevande föräldrar som i och med reformen får en försämrad ekonomisk situation?