av Linda Lindberg (SD)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
Sverige har en förhållandevis generös föräldraförsäkring. Det är något vi ska vara stolta över, och vi ska från politiskt håll ska behålla den så öppen och flexibel som möjligt. Föräldraförsäkringens viktigaste funktion är att möjliggöra och underlätta för föräldrar att vara hemma med sina barn främst under småbarnsåren, men den kan nyttjas till dess att barnet fyllt tolv år. Tillsammans har föräldrarna 480 dagar.
Genom åren har det tillkommit förändringar som snarare går i motsatt riktning, det vill säga att föräldraförsäkringen har begränsats. Här ser vi bland annat ingrepp som reserverade föräldradagar som inte går att överföra. Vi ser också den så kallade fyraårsregeln, som innebär att föräldrar gemensamt endast kan spara totalt 96 dagar efter det att barnet fyllt fyra år. Resterande dagar brinner inne och tillfaller staten.
Ute i verkliga livet hörs röster som påtalar problemen med dessa begränsningar. De kommer bland annat från föräldrar med eget företag som ser sina föräldradagar brinna inne då de inte går att överlåta, vilket skapar orättvisa. Exempelvis riskerar dessa barn att få färre dagar tillsammans med sin familj, eller att den andra föräldern är hemma utan ersättning.
Skolstängningar och lovdagar är ytterligare ett problem för en del föräldrar där deras föräldradagar inte räcker till på grund av fyraårsregeln.
Jag vill påstå att barnfamiljer utan dessa begräsningar skulle kunna planera föräldraledigheten bättre utifrån sina behov och även kunna ha en långsiktig plan och reserv för enstaka lovdagar och skolstängningar. Jag menar att flera av de begränsningar som införts inte gynnar familjerna och i synnerhet inte barnen.
Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:
Avser statsrådet att göra en översyn av de komplicerade regler som snarare skapar begränsningar än förutsättningar i föräldraförsäkringen, så att familjerna åter får mandatet att nyttja de avsatta dagarna i föräldraförsäkringen på egen hand?