Fråga 2020/21:1247 Inskränkningar i jakt- och viltvårdsuppdraget

av Magnus Persson (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Den svenska viltvården och allmogejakten är en unik folkrörelse och en del av vårt kulturarv som har varit väldigt framgångsrikt sedan Viltvårdsfonden instiftades 1938. Något som regeringen nu vill ändra på och som är en direkt eftergift till det jaktfientliga Miljöpartiet. Och man väljer att använda synpunkter från EU som ett argument för att förändra uppdraget.

Med regeringens förslag kan många delar av det för vilt och jägare så viktiga allmänna uppdraget som finansieras av jägarnas pengar hamna hos organisationer som är direkt jaktfientliga, organisationer som förföljer och trakasserar den svenska jägarkåren och som samarbetar med det jaktfientliga Miljöpartiet. Och den stora förloraren blir de vilda djuren, då viltvården i dag bedrivs av de svenska jägarna och varit väldigt framgångsrikt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson: 

 

På vilka grunder har statsrådet och regeringen beslutat att jakt- och viltvårdsuppdraget i vissa delar ska upphandlas, och anser statsrådet att detta beslut kommer att gagna det svenska viltvårdsarbetet i framtiden?