Fråga 2020/21:1245 Konkurrerande riksintressen i Bråt

av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Götalandsbanans etapp Borås–Göteborg är en följetong som aldrig verkar nå sitt slut. Nu riskerar projektet att stöta på ännu en utmaning: en konflikt mellan två riksintressen – försvarets skjutfält på Bråt i Borås och järnvägskorridoren in mot Borås.

Med anledning av att Försvarsmakten stärker den militära förmågan i Västsverige i samband med att en ny amfibiebataljon upprättas i Göteborg väntas även aktiviteten på Bråts skjutfält i Borås öka.

Vi moderater välkomnar självklart försvarets ökade närvaro i Västsverige, men jag är ändå orolig för hur den ökade aktiviteten vid Bråt kan påverka sträckningen av järnvägen Borås–Göteborg. En av de planerade korridorerna går över försvarets mark i Borås, och försvaret disponerar sin mark utifrån sina villkor och krav.

Både försvaret och järnvägen är riksintressen och båda är angelägna för Borås och Västsverige, men vi har väntat alltför länge på en väl fungerande och modern järnväg mellan Borås och Göteborg.

Vad händer när dessa två riksintressen krockar?

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Hur avser ministern att agera för att Götalandsbanans etapp Borås–Göteborg inte ska försenas ytterligare på grund av konkurrerande riksintressen mellan järnväg och försvar?