Fråga 2020/21:1243 Prioriteringar av vaccination mot covid-19

av Kristina Axén Olin (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Alla människor boende i Sverige som är 18 år och äldre rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att, när det blir deras tur i prioritetsordningen, vaccinera sig mot det virus som ger covid-19. Folkhälsomyndigheten betonar att beroende på vaccinet och den enskilde individens grundproblematik kan vaccination i särskilda fall diskuteras med behandlande läkare. Folkhälsomyndigheten har hittills angett fyra olika faser och strukturering av prioriterade grupper med störst behov av skydd genom vaccinering. Fas 1 berör framför allt dem som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, samt den personal som arbetar nära dessa människor.

Fas 2 berör framför allt övriga personer som är 70 år och äldre samt vuxna som får insatser enligt LSS samt personal inom vård och omsorg. Fas 3 berör övriga personer som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten anger att arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår. Fas 4 är den avslutande fasen där vaccination kommer att erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.

Samtidigt pågår just nu en omfattande diskussion om att till exempel stänga grundskolor för våra barn. Många lärare och annan skolpersonal ger uttryck för oro över utvecklingen av smittspridningen och att omfattande spridning av det virus som ger covid-19 sker i landets skolor. Folkhälsomyndigheten har hittills pekat på att det inte finns fakta som ger stöd för att lärare är mer utsatta för smittspridning än andra yrkesgrupper.

Moderaterna värnar om de allra mest utsatta barnen och skolans personal, och vi är oroliga för vad som kan hända om till exempel högstadieskolor kommer att stängas. Många menar att resultatet av skolstängningar kan leda till ökad social oro inte minst i särskilt socialt utsatta områden och ge konsekvenser för redan i dag särskilt utsatta barn.

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att, inom ramen för den vaccination som ska ske i fas 4, se över och överväga andra prioriteringar av vaccinering avseende samhällsviktig personal såsom lärare och poliser?