Fråga 2020/21:1241 Kollektivt straffansvar för ägare av slakterier

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

TV4 har till följd av illegal videoövervakning från december 2020 kunnat visa bilder på hur kor hängs upp levande och hur grisar, kända för sina starka familjeband och välutvecklade sociala förmåga, slås med kedjor. Den ofattbara tortyr vi har sett på ett skånskt slakteri, där djur blir sparkade i ansiktet och tvingas att se hur andra djur förlorar medvetandet, är fullkomligt oacceptabel.

Att slakteriets personal är väl medveten om sina brott är tydligt. När en inspektör kommer på ett oanmält besök till slakteriet från Kiwa (som delar ut Kravcertifikat) ändras plötsligt rutinerna, för att direkt när inspektören lämnat återgå till tortyren.

Slakteriets ägare verkar föga intresserad av att kännas vid de uppenbara brott som begås på hans slakteri och hävdar felaktigt att det rör sig om gamla bilder. Han påstår vidare att slakteriet följer de regler som är uppsatta, vilket också är ett felaktigt påstående. Det enda skälet till att ägarens skamliga påståenden har kunnat motbevisas är den kameraövervakning som Djurrättsalliansen i hemlighet och i strid mot lagen har satt upp i slakteriet.

Kravmärkningen, som ska säkerställa en god djurvälfärd, av det beröra slakteriet har dragits tillbaka, och vi kan bara hoppas att de anställda som plågat djuren åtalas för sina brott. Vad som dock är skamligt är att slakteriets ägare, som till synes ljugit om dess missförhållanden, kommer undan utan straffansvar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kan ministern tänka sig att införa kollektivt straffansvar för ägare av slakterier när personal bryter mot djurskyddslagstiftningen och om inte, varför?