Fråga 2020/21:1240 Skattemedel till diktaturen i Tanzania

av Markus Wiechel (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Efter nyårshelgen fick vi ett klart besked från Sida: Tanzania kommer att få ett biståndsstöd på 550 miljoner kronor med motiveringen att 7 miljoner fattiga ska få något som ungefär motsvarar ett ”barnbidrag”. Det låter naturligtvis som om detta generösa stöd är lovande för utsatta i landet, om det inte vore för att dessa svenska skattemiljoner är pengar som slussas rakt in i diktaturen Tanzanias statsapparat – trots att vi ser omfattande valfusk och ett alltmer påtagligt och brutalt förtryck från statens sida.

Så sent som under presidentvalkampanjen 2020, då våld och övergrepp var vanliga inslag, användes liknande svenska Sidabidrag till kampanjen. Vidare är det ingen hemlighet att vi ser en negativ demokratiutveckling i landet där situationen hela tiden förvärras. Utöver de övergrepp, inklusive militärens renodlade massakrer mot civilbefolkningen, har såväl oppositionspolitiker som journalister mördats, fängslats eller försvunnit. Den tidigare så omskrivna jakten på homosexuella har också fortsatt, och gravida flickor har tvingats sluta skolan.

Att Sida nu går vidare med det här stödet blir en aning märkligt, inte minst då regeringen Löfven har en uttalad ambition om en feministisk utrikespolitik samt en så kallad demokratioffensiv. Sidas stöd bidrar varken till en feministisk utrikespolitik eller till ökad demokrati, utan riskerar tvärtom att bidra till att situationen förvärras. Så sent som föregående år varnade även UD för situationen, varför man önskade begränsa samarbetet med Tanzanias regering.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Kan ministern och regeringen motivera den berörda utbetalningen till Tanzanias regim trots att utvecklingen går åt fel håll och att man aktivt valt att avsluta ett liknande samarbete med Kambodja där vi ser en liknande situation?