Fråga 2020/21:1231 Militärt samarbete med Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Veckan före jul kunde vi se hur den kinesiska kommunistregimen visade upp en mäktig militärövning på kinesisk tv. I den berörda övningen ser vi ett scenario där de kinesiska soldaterna angriper en stad som är tänkt att föreställa Taipei, Taiwans huvudstad. Övningen kan kort och gott ses som en tydlig förvarning om att Kina i framtiden kan komma att anfalla Taiwan militärt och därmed tvinga folket i den framgångsrika demokratin att underkasta sig den kinesiska diktaturen.

Sorgligt nog har vi under hela hösten kunnat se ökade spänningar i sundet mellan Kina och Taiwan, med en påtaglig militär upptrappning på vardera sidor. I dessa dagar ser vi dessutom nya oroväckande tendenser; taiwanesiskt luftrum har kränkts av kinesisk militär så gott som dagligen, och kinesisk desinformation, främst via sociala medier, har trappats upp.

Taiwan är i många avseenden, däribland teknologiskt, ett föredöme. Vi har mycket att tjäna på ett starkare samarbete med Taiwan, samtidigt som vi kan erbjuda en fredlig och demokratisk kraft hjälp.

Mot bakgrund av detta önskas försvarsminister Peter Hultqvist svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på möjligheten att utveckla och stärka de militära kontakterna mellan Sverige och Taiwan?