Fråga 2020/21:1229 Den nya skatten på restaurangbranschen

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har för avsikt att införa en ny skatt på engångsartiklar, enligt januariöverenskommelsen. Skatteförslaget har för en tid sedan utretts, och remisstiden har nyligen löpt ut. Den nya skatten är en punktskatt som kommer att slå hårt mot kafé- och restaurangbranschen, då exempelvis en takeawaymugg för kaffe eller en matlåda kan beskattas med mellan 3 och 7 kronor styck.

Att införa en ny skatt som slår mycket hårt mot den i nuläget redan hårt ansatta kafé- och restaurangbranschen är varken en klok eller en rättvis politik. Skatten i sig är heller inte ett effektivt styrmedel för minskad nedskräpning och har redan kritiserats av experter för sin begränsade miljönytta. Regeringen påstår sig vilja stötta de krisande näringarna men lägger nu samtidigt nya skattebördor på de branscher man säger sig vilja rädda och stötta. Det är uppenbart att den nya skatten kommer att påverka kaféernas och restaurangernas ekonomiska marginaler negativt. 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är följande:

 

Givet den mycket svåra situationen för hela kafé- och restaurangbranschen, har ministern för avsikt att avstå från att införa den nya planerade skatten på engångsartiklar?