Fråga 2020/21:1226 Åtgärder för snabbare vaccinering

av Niklas Wykman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För varje dag som går dör människor i covid-19 och fler blir allvarligt sjuka. För varje dag som går blir fler människor arbetslösa och företag går i konkurs på grund av pandemin. Att vaccinationen i världen och i Sverige går så snabbt och effektivt som möjligt är av mycket stor betydelse.

Bristerna i Löfven-Tegnell-strategin har varit många hittills, och konsekvenserna av strategin oroar och påverkar nu ett helt land. Det vore allvarligt för Sverige om även arbetet med vaccineringen hanteras på ett undermåligt sätt av regeringen.

Det är välkommet att Sverige nu har påbörjat vaccineringen, men mycket tyder hittills på att vaccineringen går långsamt i Sverige jämfört med andra många länder. Det väcker frågor om varför andra lyckas vaccinera snabbare och om regeringen och dess myndigheter inte gjort tillräckligt för att säkra en snabb vaccinationstakt. Det är staten och ingen annan som är ansvarig för beställningen av vaccinen, fördelningen av vaccin till regionerna och all distribution av vaccinet. Regeringen och socialministern bör visa att man vänder på varenda sten och skyndsamt vidtar kraftfulla åtgärder för att säkra att vaccineringen går så fort som bara möjligt.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är följande:

 

Har ministern för avsikt att vidta konkreta åtgärder framöver för att vaccinationen mot covid-19 i Sverige ska kunna ske snabbare, och i så fall vilka konkreta åtgärder?