Fråga 2020/21:1225 Registrering av vaccinationer mot covid-19

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under 2020 års sista vecka påbörjades vaccination mot covid-19 i Sverige. Det är mycket hoppfullt. Fortfarande saknas dock samlad statistik över antalet vaccinerade personer hos Folkhälsomyndigheten. Sådan statistik är viktig för att kunna följa upp vaccinernas säkerhet och effekt samt täckningsgrad bland olika målgrupper.

Samtliga vaccinationer mot covid-19 ska registreras i det nationella vaccinationsregistret (NVR) hos Folkhälsomyndigheten. Registrering har möjliggjorts i och med antagandet av proposition 2020/21:47, genom vilken tillämpningsområdet för lagen om det nationella vaccinationsregistret breddades till att också omfatta covid-19 och vars föreslagna lagändringar trädde i kraft den 1 januari 2021.

På en fråga från Expressen om när statistiken ska publiceras, ställd på den myndighetsgemensamma presskonferensen den 5 januari 2021, uppgav Anders Tegnell bland annat: ”Vi var ju i den situationen att vårt register inte fick legal status förrän vid årsskiftet och vi ligger därför lite efter i den här frågan.”

Det verkar alltså inte ha funnits rätt förutsättningar, inte minst vad gäller lagstöd, för regionerna och Folkhälsomyndigheten att sammanställa statistik över vaccinationer mot covid-19 på ett effektivt sätt.

Moderaterna har tidigare föreslagit (Dagens industri den 30 november 2020) att regeringen i stället skulle möjliggöra uppföljning av vaccinationer genom att besluta om en förordningsändring som inkluderar covid-19 i ett nationellt vaccinationsprogram. Det skulle ha undanröjt legala hinder och underlättat såväl registrering som hantering av vaccinet i regionerna. Om regeringen hade följt Moderaternas uppmaning hade statistiken kunnat samlas och rapporteras in direkt då vaccineringen påbörjades före årsskiftet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att utvärdera de åtgärder som regeringen vidtog för att möjliggöra registrering av vaccinationer mot covid-19, i syfte att identifiera vägval som underlättat denna registrering för myndigheter och regioner?