Fråga 2020/21:1222 Relationerna mellan USA och Taiwan

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

USA:s utgående administration meddelade via utrikesminister Pompeo den 9 januari 2021 en kraftigt förändrad syn på, och hållning till, Taiwan (Republiken Kina). Det förklarades att USA genom åren ensidigt ålagt sig självt olika former av kontakt- och utbytesbegränsningar men att dessa nu fullt ut lyfts. Tvärtom handlar det om att upprätta och upprätthålla fullständiga relationer inom ramen för vad som ändå beskrivs som en ”unofficial partner”. Pompeo skriver i ett uttalande bland annat följande: ”Today I am announcing that I am lifting all of these self-imposed restrictions.  Executive branch agencies should consider all 'contact guidelines' regarding relations with Taiwan previously issued by the Department of State under authorities delegated to the Secretary of State to be null and void.”

Naturligtvis kan det nu deklarerade komma att omvärderas eller justeras av en ny administration, men fram till dess är det rådande officiell politik – med de konsekvenser det kan få både internationellt i relation till Taiwan och Folkrepubliken Kina.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur kommer ministern att agera för att Sverige, ensamt och tillsammans med resten av EU, ska analysera och förhålla sig till signalen om en ny relation mellan USA och Taiwan så som utrikesminister Pompeo meddelade den 9 januari 2021?