Fråga 2020/21:1212 Sjukersättning vid ej medicinskt betingade skönhetsoperationer

av Caroline Nordengrip (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Skönhetsoperationer kan ge rätt till sjukpenning oavsett om de är medicinskt betingade eller inte. Enligt rättspraxis ska arbetsförmågan hos en person som har genomgått en operation bedömas utifrån det sjukdomstillstånd som råder före och efter ingreppet, och inte utifrån anledningen till operationen.

Detta skapar en stor ekonomisk belastning både för företag och för staten i utgifter som rimligtvis borde täckas av den enskilde när man väljer att genomföra ett icke medicinskt betingat ingrepp som medför att arbetsförmågan är nedsatt. Små företag kan drabbas hårt då sjukskrivningen kan komma plötsligt med en tidsperiod som kan komma att förlängas av komplikationer efter ingreppet.

Det finns ingen statistik som visar hur vanligt det är med skönhetsoperationer och andra skönhetsbehandlingar eller kostnaden som uppstår för företag och Försäkringskassan. Enligt bedömningar gjorda av Svensk Förening För Estetisk Plastikkirurgi utförs dock omkring 25 000 plastikkirurgiska ingrepp i Sverige per år, och siffran ökar stadigt då detta är en starkt uppåtgående trend. Även kirurgiska ingrepp utförda i andra länder blir allt vanligare, och även dessa kan ge rätt till sjukpenning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att kostnaderna för frånvaro från arbete på grund av rena skönhetsoperationer och icke medicinskt betingade ingrepp inte ska läggas på arbetsgivare och samhälle?