av Åsa Coenraads (M)
till Statsrådet Lena Micko (S)
Coronapandemin har slagit hårt ekonomiskt mot landets kommuner och regioner, där merkostnaderna varit enorma för extrapersonal och övertidsersättningar.
Vid upprepade tillfällen har finansministern bedyrat att kommunerna ska ersättas för alla kostnader man haft för coronabekämpandet.
Så har inte blivit fallet då Socialstyrelsen har fått 10 miljarder att dela ut till kommuner och regioner för merkostnader för extrapersonal, övertidsersättning, skyddsutrustning, informationsinsatser, anpassning av lokaler och skyndsamma transporter.
Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har hittills 305 kommuner av 310 ansökt om de extra medel på 5 miljarder som delats ut fram till 31 augusti. Ansökningarna har totalt uppgått till 11,2 miljarder. Med andra ord har de medel som sökts varit dubbelt så höga som de medel som delats ut fram till den 31 augusti 2020.
Pandemin är inte slut, och kommuner och regioner fortsätter att få ökade kostnader. Kostnaderna är svåra att beräkna och budgetera för, och risken är nu att ordinarie verksamhet bli lidande när utlovade ersättningar från staten inte kommer.
Min fråga till statsrådet Lena Micko är:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta, och vilka är statsrådets besked om hur kommuner och regioner ska agera när utlovade kostnadsersättningar inte kommer?