Fråga 2020/21:1204 Opinionsbildande myndigheter

av Josef Fransson (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Enligt ett meddelande från regeringen den 21 september 2020 avser man upprätta en ny myndighet, vad man benämner som ”ett institut för mänskliga rättigheter”. Enligt pressmeddelandet ska myndigheten ”utifrån författningsreglerade uppgifter undersöka och rapportera om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och genomförs i Sverige”.

Regeringen föreslår alltså införande av ytterligare en opinionsbildande myndighet, och det är enkelt att förutse hur denna kommer att användas. Först fyller man myndigheten med MR-aktivister. För att berättiga sin egen existens kommer dessa självfallet att hitta alla möjliga brister vad gäller mänskliga rättigheter i Sverige, trots att detta helt uppenbart är ett försvinnande litet problem och det dessutom finns ett antal andra myndigheter som kan hantera om något skulle uppstå. Myndigheten kommer att användas som remissinstans och kommer därigenom i varje läge att bekräfta ståndpunkter som återfinns hos de partier som upprättade institutionen. Om det efter ett val finns en politisk majoritet i Sverige som på allvar vill lägga om migrationspolitiken så att Sverige blir ett land i mittfåran kommer myndigheten att aktiveras med full kraft för att försvåra en politisk omställning. Skulle en ny politisk majoritet tycka att opinionsbildande myndigheter ligger utanför statens uppgifter och därmed vilja lägga ned desamma kommer den gamla majoriteten givetvis att beslå den nya med att vara för brott mot de mänskliga rättigheterna. När myndigheten väl är på plats är resten ett självspelande piano. Fattas bara att myndigheten börjar betala ut pengar till NGO:er som gör fotarbete enligt myndighetens ideologiska lära.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Är det statsrådets avsikt att fullfölja beslutet att inrätta ett institut för mänskliga rättigheter och i så fall, anser statsrådet att det ingår i statens uppgifter att inrätta myndigheter för opinionsbildning?