Fråga 2020/21:1198 Nedläggningen av Ringhals

av Mats Nordberg (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Redan i dag har vi i Sverige periodvis elbrist i de södra delarna av landet, och viktiga investeringar uteblir av detta skäl. Svensk elanvändning kommer dessutom att öka kraftigt under överskådlig framtid, dels på grund av den snabba folkökning som denna och föregående regeringar bejakat, dels genom den planerade övergången från fossil till fossilfri energi. Det beräknas att en majoritet av nya personbilar bara inom några få år kommer att ha eldrift. Även beträffande tunga transporter har en övergång påbörjats, med LKAB som främsta exempel.

Den elförbrukande industriproduktionen i nordligaste Sverige ökar nu snabbt tack vare mycket stora pågående investeringar. Detta är förstås mycket positivt, men det innebär samtidigt att överskottet i elproduktion från regionen tillgängligt för överföring till södra Sverige inte kommer att vara tillräckligt.

Regeringen behöver därför verka för en kraftig ökning av elproduktionen i landet, snarare än att låta produktion läggas ned. Detta behövs för att dels klara elbristen i södra Sverige, dels för att klara av en generell elektrifiering av samhället, inte minst vad gäller transporterna, samt slutligen för att gynna den fortsatta utvecklingen av Sveriges tunga industri.

Ändå noterar jag att statliga Vattenfall lägger ned två reaktorer i Ringhals, något som regeringen lätt kan förhindra. Samhällsintresset borde här ges företräde framför ett statligt bolags eventuella ekonomiska intresse.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka skäl ligger till grund för ministerns och regeringens ställningstagande att inte förhindra Vattenfalls nedläggning av Ringhals?