Fråga 2020/21:1194 Garantier mot ökad användning av fossila energikällor efter nedläggning av kärnkraft

av Mats Nordberg (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Redan i dag har Sverige periodvis elbrist i södra delen av landet, och viktiga investeringar uteblir av detta skäl. Svensk elanvändning kommer dessutom att öka kraftigt under överskådlig framtid, dels på grund av den snabba folkökning som denna och föregående regering bejakat, dels genom den planerade övergången från fossil till fossilfri energi. Det beräknas att en majoritet av nya personbilar bara inom några få år kommer att ha eldrift. Även beträffande tunga transporter har en övergång påbörjats, med LKAB som främsta exempel.

Den elintensiva industriproduktionen i nordligaste Sverige ökar nu snabbt tack vare mycket stora pågående investeringar. Detta är förstås mycket positivt, men det innebär samtidigt att överskottet i elproduktion från regionen tillgängligt för överföring till södra Sverige inte kommer att vara tillräckligt.

Regeringen behöver därför se till att elproduktionen i landet ökar kraftigt, snarare än att låta produktion läggas ned. Samtidigt noterar jag att statliga Vattenfall lägger ned reaktorer i Ringhals, något som regeringen lätt kan stoppa. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att säkerställa att nedläggningen av två reaktorer i Ringhals inte leder till ökad förbrukning av fossilbaserad el under 2021 och 2022 jämfört med 2019 och 2020?