Fråga 2020/21:1193 Ersättning till kommuner för åtgärder mot ras och översvämningar

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

För några år sedan påbörjades arbetet med att upprätta ett översvämningsskydd för Kyrkviken vid Arvika. Bakgrunden var att kommunen år 2000 drabbades av en mycket omfattade översvämning där vattenståndet var över tre meter högre än normalt. Det medförde stor förstörelse av byggnader och samhällsviktig verksamhet utmed Kyrkviken och Glafsfjorden. Det nya översvämningsskyddet invigdes under hösten 2020.

Redan den 31 december samma år fick det nya översvämningsskyddet användas skarpt på grund av det mycket höga vattenstånd som för närvarande råder i Glafsfjorden och utmed hela vattenfarleden Byälven ner till Säffle.

Det finns skäl att tro att översvämningar och andra former av extremväder kommer att bli allt vanligare i framtiden på grund av klimatförändringarna. Det är därför angeläget att kommunerna bedriver ett förebyggande arbete för att hantera konsekvenserna av detta.

Arvika kommun har tidigare fått besked om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska kunna finansiera upp till 60 procent av totalkostnaden för översvämningsskyddet som bedöms kosta cirka 240 miljoner kronor. Förutsättningarna för detta har dock förändrats genom ett sänkt anslag i utgiftsområde 6 i statsbudgeten.

Regeringens budget för att finansiera åtgärder mot ras och översvämningar minskas med ungefär två tredjedelar från 74,8 miljoner till 24,8 miljoner per år de närmaste åren.

Detta trots att det framgår av budgeten att regeringen anser att det är angeläget att kommunerna bedriver ett förebyggande arbete för att hantera klimatförändringarnas konsekvenser. Den senaste tidens händelser i både Sverige och Norge när det kommer till översvämningar och ras har understrukit vikten av det förebyggande arbetet på kommunal nivå.

Men en stor ryckighet kring den långsiktiga finansieringen på detta område kommer att leda till att framför allt mindre och mellanstora kommuner kommer att minska sina åtgärder för att vidta förebyggande åtgärder. De har ofta helt enkelt inte ekonomiska resurser för att ta större risker för det som upplevs som sällanhändelser. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag från statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder så att kommuner likt Arvika kan få den ersättning som tidigare utlovats på myndighetsnivå för det förebyggande arbetet mot ras och översvämningar?