Fråga 2020/21:1190 Informationssäkerhet vid distansarbete utomlands

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Folkhälsomyndigheten har utfärdat hårda restriktioner och förbud för att Sveriges befolkning ska slippa drabbas hårdare av coronaviruset än vad vi hittills har gjort.

Regeringen har via statsministerns tal till nationen och otaliga presskonferenser förmanat och utfärdat starka varningar för att befolkningen inte ska öka smittspridningen av coronaviruset.

I skrivande stund har över 8 700 människor avlidit i Sverige. Varje siffra är en människa som någon kallat sin vän, sin mamma, sin pappa, sin mormor, sin farfar, sin morfar, sin kollega, sitt barn eller sin älskade. Vi har en sorg över landet som borde utlysas till nationell landssorg.

I besöksnäringen har över ett hundra tusen människor förlorat sitt arbete på grund av restriktioner och förmaningar. Och många är de företagare som kämpar för sitt företags överlevnad och har gjort så konstant under snart tio månader. Det märks alldeles speciellt i Västsverige. Resebolag, bussbolag, upplevelse- och eventföretag. Musiker och kulturarbetare. Konferensanläggningar. Flygindustrin. I den norska gränshandeln försvann kunderna den 16 mars när gränserna stängdes. Företagare är som tur är fulla av entreprenörskap, utvecklingsvilja och hoppfullhet. De har byggt Sverige starkt och kommer bidra till allas vår välfärd återigen.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning inte någon annan myndighet har ansvaret. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka, kris, krig eller krigsfara. Krisberedskapen i Sverige regleras i lagar och förordningar, och ansvarsförhållanden styrs bland annat av grundläggande principer. Vissa myndigheter har mer ansvar än andra för Sveriges krisberedskap och för att planera för totalförsvaret. Men alla statliga myndigheter har ett ansvar att minska sårbarheter i samhället. Även näringsidkare har viktiga roller inom totalförsvaret.

MSB ska alltid arbeta för att göra hanteringen av samhällsstörningar mer effektiv, så att konsekvenserna i samhället begränsas. MSB säger sig vara navet för den samlade krishanteringen i Sverige.

Trots uttalad risk för ökad smittspridning och därmed ökade samhällspåfrestningar reser generaldirektören för MSB, Dan Eliasson, till Kanarieöarna över jul och nyår.

Enligt en artikel i Expressen säger generaldirektören att han följt restriktionerna och arbetat på distans ifrån Las Palmas: ”Jag har varit i kontakt med jobbet varje dag under min frånvaro. Och jag har lett möten, både interna och externa härifrån.”

Jag undrar om detta arbetssätt är väl etablerat på myndigheten och vad som hände med de frågor som annars inte kunde tas om hand.

Men min fråga med anledning av ovanstående till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa att informationssäkerheten vid distansarbete kan garanteras när generaldirektören hanterar Sveriges krisberedskap i en pandemi på distans från Kanarieöarna?