av Mats Nordberg (SD)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Från och med den 1 augusti 2021 ska reduktionsplikten skärpas, enligt ett lagförslag som regeringen nu sänt ut på remiss. Alla leverantörer av drivmedel blir då skyldiga att fram till 2030 blanda in en stadigt ökande mängd biodrivmedel i fordonsbränsle som säljs i Sverige. Syftet är att minska transportsektorns klimatpåverkan. Lagförslaget innehåller även ett förbud mot att använda biodrivmedel kopplade till palmolja. Förbudet ska enligt lagförslaget träda i kraft den 1 januari 2022.
Sverige har mycket stora arealer skog och en liten befolkning. Det är inte rimligt att vi ska fylla vårt behov av biobränslen genom import, eftersom det försvårar övergången till biobränslen i länder med högre befolkningstäthet. Det aviserade förbudet mot palmoljeprodukter i biobränsle från 2022 kan möjligen stimulera utvecklingen av mer inhemsk produktion av biodrivmedel, förutsatt att regeringen kan presentera tydliga och långsiktiga spelregler för detta, något som hittills ofta brustit. För att skogssektorn ska kunna öka sin andel av biobränsleproduktionen behövs även ett betydande utvecklingsarbete. Näringslivet har inte givits tillräckliga incitament för att bygga upp en tillräckligt stor produktion av flytande biobränslen.
De enklast tillgängliga skogsbränslena utnyttjas redan. Nästan alla tillgängliga restkemikalier från massaindustrin används redan i dag till produktion av bränslen och kemikalier. Nästan all bark används som fast bränsle. Grenar och toppar används däremot mer ojämnt, inte minst för att Sverige importerar sopor som konkurrerar ut dessa bränslen.
Regeringen förefaller till nyligen fullständigt ha försummat att framhålla svenska industriintressen i relation till EU:s taxonomiregler, vilket kan göra att planteringar av energiskog inte ses som hållbara investeringar och att svenskt skogsbruk över huvud taget betraktas som icke hållbart.
Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman Baylan:
Hur mycket mer vedbaserade flytande bränslen anser statsrådet att Sveriges företagare kan producera på fem respektive tio års sikt, och vad gör statsrådet och regeringen för att bidra till detta?