Fråga 2020/21:1178 Möjliggörande av infrastrukturutbyggnad för tunga fordon

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I omställningen till mer elektrifiering av transportsektorn har en fantastisk utveckling skett på personbilssidan. Det finns nu en uppsjö av olika alternativ, och utbyggnaden av laddinfrastruktur börjar också ta fart. Där det varit tuffare har Centerpartiet fått med sig regeringen på att det offentliga ska upphandla infrastruktur i de vita fläckarna, så att hela landet ska kunna täckas. 

För de tunga transporterna har utvecklingen gått långsammare. Vi ser nu att ett utökat utbud av elektrifierade tunga fordon börjar komma på plats. Trots det sker en alltför långsam utbyggnad av laddinfrastruktur för de tunga fordonen. Det är en väntad utveckling, då det är färre som ska nyttja dessa och då det är större investeringar per laddpunkt, eftersom effekterna behöver vara större. Det behövs därmed mer investeringsvilliga aktörer för att det ska kunna komma på plats. Här finns det alltså anledning att överväga åtgärder. 

Huvudregeln i EU-direktiven på området innebär att nätföretag inte ska äga, utveckla, förvalta eller driva laddningspunkter för elfordon (utom för eget bruk). Direktiven ger dock viss möjlighet till undantag från huvudregeln, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Det vore därför klokt att utnyttja alla tillämpbara undantag för att snabbt få på plats en utbyggd infrastruktur och snabba på den gröna omställningen inom den tunga fordonsflottan. 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Kommer regeringen att använda alla tillämpbara undantag för att få på plats så mycket laddinfrastruktur som möjligt för de tunga fordonen, så snabbt som möjligt?