Fråga 2020/21:1177 Missbruk av arresteringsordern och Interpol

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Inrikesminister Mikael Damberg besvarar den av mig ställda frågan 2020/21:184 angående att länder som Ryssland använder sig av påhittade brott och arresteringsordrar för att misskreditera eller försvåra tillvaron för politiska motståndare. Med hjälp av anmälan till Interpol riktas åtgärder mot politiskt misshagliga personer som befinner sig utomlands. Statsrådet Damberg anför i sitt svar den 21 oktober 2020: ”I syfte att minska risken för att utnyttjas för felaktiga ändamål har Interpol de senaste åren förstärkt sina rutiner för att kontrollera de efterlysningar som görs genom organisationen. Sverige stödjer dessa reformer och har därutöver vid ett flertal tillfällen lyft problemet såväl inom EU som direkt med Interpol och i bilaterala kontakter. Regeringen kommer även fortsatt betona vikten av kontinuerligt arbete för att förhindra missbruk av arresteringsorder och att Interpol missbrukas i politiskt syfte.”

Det senaste exemplet är hur Folkrepubliken Kina använt sig av Interpol för att få den svenske medborgaren Li Zhihui gripen och arresterad i Polen med risk för möjligt utlämnande. De anklagelser som riktas mot honom uppges ha sin grund i ekonomisk brottslighet.

Det finns således all anledning för regeringen att inom EU och direkt med Interpol intensifiera arbetet med att förhindra missbruk av arresteringsorder och att Interpol missbrukas i politiskt syfte.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att gå vidare med det viktiga arbetet med att förhindra missbruk av arresteringsorder och att Interpol missbrukas i politiskt syfte, inte bara av Ryssland utan även av Folkrepubliken Kina?