Fråga 2020/21:1176 Konsekvenserna av brexit för Sveriges säkerhetspolitiska linje

av Pål Jonson (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Enligt den svenska solidaritetsförklaringen kommer Sverige inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Sverige ska därför kunna ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt.

Solidaritetsförklaringen är sedan 2009 en central del av Sveriges säkerhetspolitiska linje och finner stöd i artiklarna 42.7 och 222 i Lissabonfördraget. Utgångspunkten är att säkerhet byggs bäst i samverkan med andra länder.

Som en konsekvens av det nya avtalet mellan EU och Storbritannien kommer det inte att upprättas något institutionellt samarbete inom utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken mellan parterna.  Det innebär även att Storbritannien till skillnad från EU-medlemmar och nordiska länder per definition inte heller innefattas av den svenska solidaritetsdeklarationen. Detta problem har lyfts av Försvarsberedningen samt i totalförsvarspropositionen. På sidan 75 i totalförsvarspropositionen framgår:

”Försvarsberedningen har uttalat att Sverige, i förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien, ska verka för att Storbritannien fortsatt utgör del av EU:s säkerhetspolitiska gemenskap och därmed omfattas av den svenska solidaritetsförklaringen. Regeringen instämmer i att en säkerhetspolitisk gemenskap mellan EU och Storbritannien ligger i Sveriges intresse.”

Storbritannien spelar en central roll för säkerhet och stabilitet i Sveriges närområde. Landet har huvudansvaret för Natos stridsgrupp i Estland och är initiativtagare till snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force. Sverige har även ett nära bilateralt säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete med Storbritannien. Det är därför både angeläget och naturligt att landet innefattas av den svenska solidaritetsförklaringen.

Mot bakgrund av att det nu är klarlagt att Storbritannien inte kommer att utgöra del av EU:s säkerhetspolitiska gemenskap vill jag fråga utrikesminister Ann Linde: 

 

Avser ministern och regeringen att genomföra en översyn av Sveriges säkerhetspolitiska linje med syftet att solidaritetsförklaringen även ska innefatta Storbritannien?