Fråga 2020/21:1175 Ökning av konkurser i december

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

2020 var ett tufft år för det svenska näringslivet. Hela näringar fick i praktiken nästan näringsförbud som en konsekvens av dels de restriktioner som infördes och dels de förändringar i beteendemönster som följde. Om det inte hade varit för att en rad krisåtgärder kom på plats efter kraftiga påtryckningar från oppositionen hade det sannolikt slutat än värre. Exempelvis hade med stor säkerhet arbetslösheten ökat än mer ifall arbetsgivare inte kunnat permittera personal.

Utöver arbetslöshetsstatistiken bör vi även se på konkursstatistiken för 2020 för att utvärdera de närings- och finanspolitiska åtgärder som vidtogs. I relation till konkursantalen 2019 varierade det månad för månad under 2020, och på helårsbasis kan man hittills endast urskilja en marginell ökning av antalet konkurser. Enligt Kreditrapporten ökade antalet konkurser med 3 procent 2020 i jämförelse med 2019, medan ökningen enligt Creditsafe uppgick till 1,8 procent.

Dessa siffror är egentligen inte alarmerande, men det går samtidigt att anta att många konkurser har ”skjutits upp” tack vare krisstöden. Det skulle i praktiken innebära att annars livsdugliga bolag som är verksamma inom för tillfället hårt ansatta branscher fortsatt riskerar konkurs. Detta ifall pandemins effekter håller i sig eller ifall stödåtgärder uteblir. Denna tes stärks av att december sticker ut som en dyster månad sett till konkursantal. I relation till antalet 2019 ökade konkurserna med 26 procent (Kreditrapporten) respektive 30 procent (Creditsafe).

Det återstår att se hur detta utvecklar sig framgent, och jag utgår ifrån att näringsministern, precis likt mig, avser att göra sitt yttersta för att denna markanta ökning i december inte ska övergå till en trend. Med det sagt återstår risken att ökningen till del beror på regeringens saktfärdiga agerande. Dels sett till att många näringsidkare vittnat om att de väntat i månader på att Tillväxtverket ska betala ut stöd som de har rätt till, dels sett till att vissa krisåtgärder dröjer – inte minst anstånd med skatteinbetalningar; se min fråga 2020/21:1053.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att den kraftiga ökningen av konkurser under december månad inte ska hålla i sig över tid?